Orsaker till erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt problem som kan orsaka svårigheter att få och behålla en erektion. Det finns många möjliga orsaker till ED, och detta kommer att diskuteras i den här artikeln, inklusive symtom, diagnos och möjliga behandlingar.

Vad är erektil dysfunktion?

Male sexual dysfunction

Erektil dysfunktion (ED) är ett tillstånd där en man inte kan få eller behålla en erektion som är tillräckligt fast för samlag. ED kan orsakas av psykologiska faktorer, t.ex. ångest eller stress, eller av fysiska faktorer, t.ex. hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och fetma.

ED ska inte förväxlas med utlösningsproblem som för tidig utlösning, vilket är ett tillstånd där processen med upphetsning, orgasm och utlösning sker mycket snabbt. Många män upplever tillfällig erektil dysfunktion, men om du har ED mer än 50 % av tiden har du erektil dysfunktion. ED kan orsaka problem i relationer och göra det svårt att njuta av livet. Lyckligtvis finns det behandlingar för ED som kan bidra till att förbättra din livskvalitet.

Hur vanligt är erektil dysfunktion?

Experter är överens om att ED är vanligt och att risken för att utveckla ED ökar med åldern. Vissa studier nämner att ED är den vanligaste formen av sexuell dysfunktion som drabbar män.

Men uppskattningarna om hur vanligt det är med ED varierar kraftigt. I en granskning från 2018 uppskattades att ED drabbar ungefär en tredjedel av männen. Och en granskning från 2019 visade att den globala prevalensen av ED varierar mellan 3 procent och 76,5 procent.

Massachusetts Male Aging Study, som avslutades 1994, citeras ofta av experter i diskussioner om prevalens, även om forskningen är äldre. Denna studie visade att cirka 52 procent av männen upplever någon form av ED, och att den totala ED ökar från cirka 5 till 15 procent mellan 40 och 70 års ålder.

Även om risken för ED ökar med åldern är det fortfarande möjligt för unga män att drabbas av ED. En studie som publicerades i Journal of Sexual Medicine visade att ED påverkade cirka 26 procent av männen under 40 år.

Vilka är symptomen på erektil dysfunktion?

Symtomen på ED kan variera från man till man. Vissa män har svårt att få erektion överhuvudtaget, medan andra kan få erektion men har svårt att bibehålla den. De vanligaste symtomen på ED är svårigheter att uppnå och/eller bibehålla en erektion, att känna sig mindre intresserad av sex och att ha färre erektioner.

Om du upplever symptom på ED är det viktigt att du går till din läkare. Din läkare kommer att fråga om din sjukdomshistoria och göra en fysisk undersökning. Han eller hon kan också beställa tester för att hjälpa till att fastställa orsaken till din ED.

Vad orsakar erektil dysfunktion?

Erectile dysfunction cause

Erektil dysfunktion, eller ED, är ett tillstånd som drabbar många män över hela världen. Även om orsaken till ED inte alltid är klar, finns det ett antal faktorer som kan leda till denna störning. Enligt National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases är de två vanligaste orsakerna till ED fysiska orsaker och psykologiska orsaker.

Fysiska orsaker

Några av de vanligaste fysiska orsakerna till erektil dysfunktion är diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och fetma. Dessa tillstånd kan leda till skador på de blodkärl och nerver som ansvarar för att få och bibehålla en erektion. Andra fysiska orsaker till erektil dysfunktion kan vara skador på penis, prostatacancer och problem med sköldkörteln eller hypofysen.

Psykologiska orsaker

Det finns en rad olika psykologiska orsaker till erektil dysfunktion. Det kan handla om ångest, stress och depression. Dessa tillstånd kan leda till förlust av sexuell lust och drabba både män och kvinnor. Psykologiska faktorer kan påverka erektilfunktionen vilket leder till dysfunktion hos män som inte har några andra fysiska problem.

Hur diagnostiseras erektil dysfunktion?

Testning för ED kan omfatta en rad olika steg, inklusive en fysisk undersökning och en undersökning av din hälsa och sexuella historia. Din läkare kan beställa ytterligare tester för att avgöra om dina symtom orsakas av ett underliggande tillstånd.

Den fysiska undersökningen för att diagnostisera erektil dysfunktion är en process som kan hjälpa läkaren att fastställa grundorsaken till problemet. Läkaren börjar med att gå igenom patientens sjukdomshistoria och ställer sedan frågor om symtomen. Han eller hon kommer också att utföra en fysisk undersökning, som kan omfatta kontroll av tecken på diabetes eller hjärtsjukdom.

I vissa fall kan läkaren beställa tester för att hjälpa till att diagnostisera problemet. Ett av dem är ultraljud. Ett ultraljud kan användas för att undersöka blodkärlen i penis för att avgöra om det finns ett problem med blodflödet i penis.

Dessutom kan man också använda nattliga penistest för att testa penisens svullnad. En bärbar, batteridriven apparat som bärs på låret används för att utvärdera kvaliteten på dina nattliga erektioner. Apparaten lagrar data som din läkare kan få tillgång till senare.

Dessutom finns det ett injektionstest för att diagnostisera erektil dysfunktion. Under detta test injiceras ett läkemedel i din penis för att stimulera en erektion. Detta gör det möjligt för din läkare att utvärdera erektionens fasthet och hur länge den varar. Denna typ av test kan också kombineras med ultraljud för att ytterligare bedöma erektionen. Blodprov kan också göras för att kontrollera om det finns sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, sköldkörtelproblem och låga testosteronnivåer.

Hur behandlas erektil dysfunktion?

Det finns en mängd olika behandlingar för erektil dysfunktion, inklusive orala läkemedel, injektioner, penisimplantat och vakuumpumpar.

Orala läkemedel som sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) och vardenafil (Levitra) är alla godkända av Food and Drug Administration för att behandla erektil dysfunktion. Dessa receptbelagda läkemedel fungerar genom att öka blodflödet till penis, vilket bidrar till att upprätthålla en erektion.

Injektioner som alprostadil (Muse) kan också användas för att behandla erektil dysfunktion och fungerar genom att slappna av den glatta muskeln i penis så att mer blod kan flöda in i penis.

Penisimplantat kan vara en av de bästa lösningarna på erektil dysfunktion, eftersom de är hållbara. Även om de är effektiva kan penisimplantat vara dyra och kan kräva operation för att ta bort dem.

Vid behandling med vakuumpumpar används dessutom ett vakuum för att stimulera erektion. Genom att använda apparaten dras blod in i penis, vilket leder till erektion. En vakuumpumpenhet består av några olika komponenter: ett plaströr, som du placerar över din penis, en pump, som arbetar för att skapa vakuumet genom att dra ut luft ur plaströret, och en elastisk ring, som du flyttar till basen av din penis när du tar bort plaströret. Den elastiska ringen fungerar för att upprätthålla erektionen, genom att hålla kvar blodet i penis och förhindra att det återgår till cirkulationen. Du kan låta den sitta på plats i 30 minuter.

Men du bör alltid diskutera ytterligare alternativ med en läkare för att avgöra vilken behandlingsplan som är bäst för dig.

Övningar för erektil dysfunktion

Övningar för erektil dysfunktion är ett utmärkt sätt att förbättra din allmänna hälsa och hjälpa till att behandla erektil dysfunktion. Det finns många olika övningar som du kan göra, men vi kommer att diskutera några av de mest populära.

Du kan alltid börja med grunderna genom att helt enkelt gå mer. Detta är ett utmärkt sätt att förbättra din allmänna hälsa och öka blodflödet till din penis. Om du är ute efter något lite mer ansträngande kan du prova att springa eller jogga. Dessa aktiviteter kommer också att bidra till att förbättra blodflödet och få upp pulsen.

Simning är ett annat bra alternativ för att förbättra din allmänna hälsa och hjälpa till med erektil dysfunktion. Simning ger ett bra konditionsträningspass samtidigt som det är skonsamt för dina leder. Det är en bra övning för människor i alla åldrar och med alla förmågor.

Yoga kan hjälpa dig att slappna av både kropp och själ. Eftersom stress och ångest kan orsaka eller bidra till ED kan yoga vara ett effektivt sätt att lindra ED-symptomen. Faktum är att en äldre studie från 2010 med 65 män mellan 24 och 60 år fann att den sexuella funktionen ökade avsevärt efter ett 12-veckors program med yogapass. Upptäck fem yogaställningar som kan hjälpa till med ED.

Aerobisk träning kan också hjälpa till att lösa erektil dysfunktion. I en granskning av 10 studier från 2018 undersöktes effekten av aerob träning på ED. Från sin granskning drog utredarna slutsatsen att 160 minuters träning i veckan under 6 månader kan leda till en minskning av erektilproblem. En annan studie från 2018 undersökte fysisk kondition och testosteronnivåer hos 87 män med ED. Forskarna fann att testosteronnivåerna var negativt korrelerade med nivåerna av kroppsfett och bukfett. Detta tyder på att motion kan öka testosteronet utöver att minska kroppsfettet.

Orsakar cykling ED?

Cykling anses ofta vara ett hälsosamt och miljövänligt transportmedel, men en ny studie har kastat tvivel över en av dess fördelar: förbättrad sexuell hälsa. Studien, som utfördes av forskare vid University of California i San Diego, visade att män som cyklar mer än tre timmar i veckan löper större risk att drabbas av erektil dysfunktion (ED) än de som cyklar mindre eller inte alls. Resultaten, som publicerades i American Journal of Epidemiology, tyder på att cykling faktiskt kan vara kopplat till ED.

Prostatasjukdom och ED

Prostatasjukdom och erektil dysfunktion (ED) är två vanliga hälsotillstånd som ofta förekommer tillsammans. ED är ett tillstånd där en man har svårt att uppnå eller bibehålla en erektion som är tillräcklig för samlag. Prostatasjukdom är ett tillstånd som uppstår när prostatakörteln blir förstorad.

Prostatakörteln ligger strax under urinblåsan och omger urinröret, det rör genom vilket urinen leds ut ur kroppen. Prostatakörteln hjälper till att producera sperma. När prostatakörteln förstoras kan den trycka på urinröret och orsaka problem med urinering och sexuell funktion.

ED är ett vanligt problem bland män med prostatasjukdom. Studier har visat att cirka 50 % av män med prostatacancer och upp till 90 % av män som har genomgått en radikal prostatektomi (operation för att ta bort prostatan) drabbas av ED.

Fungerar kosttillskott och alternativa behandlingar?

Det finns en mängd olika kosttillskott och alternativa behandlingar för män som lider av erektil dysfunktion (ED). Även om många av dessa produkter hävdar att de är effektiva är sanningen den att de flesta inte har bevisats fungera. I vissa fall kan dessa behandlingar för erektil dysfunktion till och med vara farliga.

Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du provar något kosttillskott eller alternativ behandling för ED. Vissa produkter kan interagera med andra mediciner som du tar och kan orsaka skadliga biverkningar. Dessutom kan din läkare hjälpa dig att avgöra om en av dessa behandlingar är rätt för dig.

Slutsats

Sammanfattningsvis är erektil dysfunktion ett vanligt tillstånd som kan orsakas av en mängd olika faktorer. Om du upplever symtom på ED är det viktigt att gå till en läkare för att fastställa orsaken och få behandling. Det finns många effektiva behandlingar tillgängliga, så det finns ingen anledning att lida i tystnad. Prata med din läkare idag om den bästa behandlingsplanen för dig.

VANLIGA FRÅGOR

Vad är huvudorsaken till erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion är ett tillstånd som drabbar många män och kan ha flera orsaker. Det finns många möjliga orsaker, men den vanligaste är ateroskleros, dvs. åderförkalkning. Detta tillstånd begränsar blodflödet till penis, vilket gör det svårt eller omöjligt att få erektion. Andra vanliga orsaker till erektil dysfunktion är diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Hur kan jag förbättra min erektil dysfunktion?

Det finns många olika sätt för män att förbättra sin erektil dysfunktion. Ett sätt är att göra livsstilsförändringar, som att sluta röka, undvika för mycket alkohol, gå ner i vikt och äta en hälsosammare kost. Ett annat sätt är att ta mediciner som ordinerats av en läkare. Dessa mediciner kan bidra till att förbättra blodflödet till penis och hjälpa männen att bibehålla en erektion. Det finns också kirurgiska ingrepp som kan utföras för att hjälpa till att förbättra erektil dysfunktion.

Hur vet du att du har erektil dysfunktion?

Nedan följer en guide för hur du kan veta om du har erektil dysfunktion. Det är viktigt att kunna identifiera symtomen på ED för att kunna få behandling. Om du upplever något av följande symtom är det troligt att du har ED och bör tala med en sjukvårdspersonal.

Ett av de vanligaste symptomen på ED är svårigheter att få erektion. Män med ED kan uppleva att de inte kan få erektion alls eller att de bara kan få erektion ibland. Andra symtom på ED är bland annat problem med att hålla erektionen tillräckligt länge för att genomföra samlag och minskad sexuell lust. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att du söker en läkare.

Kan man bota erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion är ett tillstånd som miljontals män lider av. Det kan vara pinsamt och frustrerande, men går det att bota? Svaret är ja, men det finns några saker du behöver veta om att bota erektil dysfunktion.

Först måste du ta reda på vad som orsakar problemet. När du har identifierat orsaken kan du börja behandla den. Det finns många olika sätt att behandla erektil dysfunktion, till exempel penisimplantat, så du bör hitta den behandling som fungerar bäst för dig.

Om du har svårt att hitta en behandling som fungerar, ge inte upp. Fortsätt leta tills du hittar en som hjälper.

Vad är huvudorsaken till impotens?

Impotens, eller erektil dysfunktion, är ett tillstånd som drabbar många män och kan ha en betydande inverkan på deras livskvalitet.

Den exakta orsaken till impotens är ofta okänd, men det finns flera faktorer som kan bidra till problemet. De främsta orsakerna till impotens är fysiska och psykologiska faktorer, även om det också finns vissa underliggande medicinska tillstånd som kan bidra till problemet.

Dessutom är överdriven alkoholkonsumtion, överdriven rökning och depression alla förknippade med impotens. Fysiska faktorer som kan bidra till impotens är brist på testosteron, högt kolesterol, diabetes och fetma. Psykologiska faktorer som kan bidra till impotens är bland annat stress eller oro för sexuell prestation.

Colin Lopez

Urolog, androlog med över 10 års erfarenhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.